Skip to main content

logo-PKN-Eastermar

Geloof-Hoop-Liefde

KingsKids Eastermar: een feest! Kom je ook?

Kingskids Eastermar – Samen leren, zingen en ontdekken!

Vijf keer per jaar is het feest bij Kingskids Eastermar! Hier komen kinderen samen om op een leuke en begrijpelijke manier meer te leren over de Bijbel. We zingen vrolijke liedjes, luisteren naar prachtige verhalen en gaan creatief aan de slag met knutselwerkjes.

Maar daar stopt het niet! Door proefjes en demonstraties maken we de verhalen nog levendiger, zodat kinderen echt begrijpen wat er wordt bedoeld. Ook bijzondere tijden in het kerkelijk jaar, zoals Advent en de 40-dagentijd, en Pasen. krijgen een speciale plek in onze bijeenkomsten.

Kingskids Eastermar is een plek waar kinderen zich welkom voelen en op een speelse manier het geloof ontdekken.

In De Hege Stins, de plek waar het geloof begint, leren we samen, vieren we samen en groeien we samen! Doe jij ook mee? 

We zien je graag bij de volgende Kingskidsdienst!

Zondag 18 mei 2025 aanvang 9.15
Zondag 6 juli 2025 aanvang 9.15

Groetjes KingsKidsteam:
Sjoukje,  Willy, Jannie, Anna en Jetske 

 

Hier onder staan enkele foto impressies over wat KingsKids is en doet.

logo Kingskids

2025 05 09 kk

Kingskids 7 4 2024 1

Kingskids 9 3 2025

KingKids 1 12 2024

 

 

 

  • Aangemaakt op .

Vertrouwenspersonen

Veilige kerk
Als gemeente vormen wij met elkaar een geloofsgemeenschap. Binnen die gemeenschap moet ieder zich veilig kunnen voelen. Dit betekent dat je niet geconfronteerd behoort te worden met grensoverschrijdend gedrag van kerkelijk medewerkers, zowel professionals als vrijwilligers.
Misbruik in welke vorm dan ook komt in de gehele maatschappij voor en daar zijn wij als kerk niet immuun voor. Het is dan ook belangrijk dat wij ons als gemeenschap bewust zijn dat dit voorkomt en dat er gemeenteleden zijn die hiermee te maken kunnen hebben.

Wat is misbruik?

Bij misbruik is er altijd sprake van grensoverschrijdend gedrag in de omgang tussen mensen waarbij er een verschil in positie is. Bijvoorbeeld omdat degene die zich grensoverschrijdend gedraagt een bepaalde functie heeft binnen de kerk of de gemeenschap. Of omdat dit iemand is die je hulp of pastorale zorg biedt.

Grensoverschrijdend gedrag

Er kan sprake zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit kan variëren van ernstige grensoverschrijdende contacten tot aanrakingen of opmerkingen waarbij je je niet op je gemak of niet veilig voelt.
Er kan ook sprake zijn van ander grensoverschrijdend gedrag. Er worden bijvoorbeeld opmerkingen gemaakt waardoor je je onder druk gezet voelt of waardoor je benadeeld wordt. Misschien word  je genegeerd of buitengesloten. Ook dan kun je je niet veilig voelen of belemmerd.

Verder kun je constateren dat mensen niet eerlijk omgaan met bezittingen van een ander of van de gemeente.

Vertrouwenspersoon
Onze gemeente wil ervoor zorgen dat er een plek is waar gemeenteleden met dergelijke klachten terecht kunnen. 
Binnen de classis is daarom een poule van vertrouwenspersonen beschikbaar, waar een beroep op kan worden gedaan. 
Zij bieden een eerste opvang als je in een situatie komt die niet veilig voelt.
De vertrouwenspersoon biedt een luisterend oor, denkt mee bij eventuele vervolg stappen en kan ondersteuning bieden hierbij. De vertrouwenspersoon is neutraal en is verplicht tot geheimhouding. 

In het contact met de vertrouwenspersoon behoud je zelf de regie over wat er gebeurt.

De vertrouwenspersoon functioneert ook onafhankelijk van de kerkenraad.

Praten over grensoverschrijdend gedrag is moeilijk. Er kunnen allerlei gevoelens, zoals angst en schaamte en schuld spelen. Ook kun je bang zijn dat je niet serieus genomen zult worden. 
De vertrouwenspersonen zijn er juist voor om heel serieus op je melding in te gaan.
De vertrouwenspersonen hebben ook een zeer belangrijke taak in preventie van grensoverschrijdend gedrag, bewustwording en voorlichting. Door ons meer bewust te zijn van de manieren waarop we met elkaar om gaan kunnen we een werkelijk veilige geloofsgemeenschap voor elkaar zijn.

Alle door de classis Fryslân aangewezen vertrouwenspersonen zijn vrijwilligers en hebben de opleiding tot vertrouwenspersoon gevolgd.  Zij zijn op de hoogte van het protocol dat geldt binnen de Protestantse Kerk in Nederland. 

Een lijst met vertrouwenspersonen is te vinden via onderstaande link op de website van de Classis Fryslân: https://www.classisfryslan.nl

Voor de Protestantse gemeente van Eastermar zijn de volgende vertrouwenspersoenen benoemd:
-   Richtje Sietsma
-   Sytze Hoekstra

 

  • Aangemaakt op .

Gedragscode PG Eastermar

Wat is een gedragscode?

Een gedragscode beschrijft wat er van vrijwilligers en beroepskrachten wordt verwacht: welk gedrag wel en welk gedrag niet wordt geaccepteerd. Het is een officieel document dat door vrijwilligers en beroepskrachten bij de start van hun werk wordt ondertekend. De kerkenraad stelt vast wie de gedragscode moeten ondertekenen. Door de gedragscode te ondertekenen, beloven zij zich eraan te houden. Als deze regels worden overtreden, grijpt de kerkenraad in. Voor predikanten en kerkelijk werkers geldt een gedragscode die door de synode is vastgesteld.  

Ook de PG Eastermar heeft inmiddels een gedrgascode opgesteld. In de kerkenraadsvergadering van 7 mei 2025 is deze gedragscode vastgesteld. De volledige tektst volgt hieronder.

Gedragscode Protestantse gemeente Eastermar.

Wij zijn een gemeente waar de Bijbelse boodschap van Geloof, Hoop en Liefde wordt uitgedragen en geleefd. Wij vinden het belangrijk dat het gedrag van onze (vrijwillige) medewerkers past bij deze intentie. Gedrag dat passend is, willen we bevorderen. Gedrag dat niet passend is en grenzen overschrijdt, willen we tegengaan.

 

Binnen onze gemeente gelden daarom de volgende gedragsregels. Hierop zijn we voor iedereen binnen en buiten onze gemeente aanspreekbaar.

1. Veilige omgeving

We werken met elkaar en anderen aan een omgeving en een sfeer waarbinnen iedereen zich veilig en gerespecteerd voelt. Zo creëren we een plek waar het goed is om te zijn. Ook als deze gedragscode geen direct en duidelijk antwoord geeft, blijven veiligheid en respect de leidraad voor ons handelen.

2. Respect

We respecteren elkaar en anderen. We benaderen niemand op een manier die zijn of haar geestelijke en lichamelijke waardigheid en integriteit aantast. Dit geldt in het bijzonder voor minderjarigen en extra kwetsbare mensen. Bijzonder zorgvuldig zijn we bij individuele contacten.

3. Privacy

We dringen niet verder door in het privéleven van mensen dan vanuit onze functie noodzakelijk is. Bovendien zijn we terughoudend met het binnengaan van ruimtes waar mensen zich om privéredenen bevinden. Dat geldt zowel in onze eigen gebouwen als elders – bij kleedkamers, slaapkamers, sanitaire ruimtes en dergelijke.

4. Geheimhouding

We gaan zorgvuldig om met de gegevens die we van elkaar en anderen ontvangen. We houden geheim wat ons in vertrouwelijkheid is meegedeeld en overleggen hierover alleen als de betrokkene daar mee instemt. Deze regel blijft van kracht ook nadat we onze (vrijwillige) taak in onze gemeente hebben neergelegd. De ambtsdragers van de gemeente doen de belofte van geheimhouding, maar voor de andere vrijwilligers geldt dit eveneens. Als geheimhouding schadelijk of gevaarlijk is voor betrokkene of anderen, of als de wet anders eist, vervalt deze regel.

5. Lichamelijke integriteit

We raken elkaar en anderen niet aan op een manier die als seksueel of erotisch opgevat kan worden. Ook in ons taalgebruik vermijden we dit. We spreken af dat alle seksuele handelingen, – contacten en – relaties tussen een meerderjarige medewerker en minderjarigen tot 18 jaar onder geen beding geoorloofd zijn.

6. Persoonlijke integriteit

We zijn een gemeenschap van eenheid-in-verscheidenheid. We respecteren de ander in zijn/haar geslacht, huidskleur, geaardheid, afkomst. We vermijden elk gedrag (verbaal en non-verbaal) dat de ander ervaart als agressie, geweld, discriminatie, pesten of buitensluiting.

7. Geld en bezittingen

We vermijden elke vorm van belangenverstrengeling, in het bijzonder op financieel terrein. Met giften gaan we zorgvuldig om, zowel bij het aannemen als doorgeven. Giften aan medewerkers persoonlijk bedragen niet meer dan vijftig Euro. Giften aan onze gemeente melden we bij de penningmeester. We gaan eerlijk en integer om met het geld en de eigendommen die niet van onszelf zijn, maar van een ander of van de kerkelijke gemeente.

8. Onderlinge zorg

We zetten ons in om elkaar en anderen te beschermen tegen elke vorm van ongewenst gedrag. We spreken elkaar daar actief op aan. Bij ongewenst gedrag of als we twijfelen over gedrag van onszelf of een ander, zoeken we contact met één van de vertrouwenspersonen van de gemeente via de website van de classis Fryslân voor nader beraad. Dat doen we ook bij gedrag waarvan we zeker weten dat het strijdig is met deze gedragscode.

Slotbepaling

Iedereen betrokken bij de kerkelijke gemeente kan contact opnemen met één van de onafhankelijke vertrouwenspersonen van de classis Fryslân.


Vastgesteld door de kerkenraad op 7 mei 2025.

  • Aangemaakt op .

Voedselbank 28/4 t/m 4/5

Voedselbank T diel

De voedselbank heeft in deze tijd nog meer uw hulp nodig. Ook in onze eigen omgeving is er armoede. Vaak stille armoede, waar we niet van weten. Daarom organiseren wij maandelijks een inzameling voor de voedselbank.

Inleverpunten:
Maandag 28 april t/m zondag 4 mei bij ‘Alles ûnder ien dak’.
Zaterdag 3 meil 
bij E.M.Beimastrjitte 48 tussen 10 ern 12 uur.
Op zondag 4 mei is er weer inzameling in kerkgebouw ‘De Hege Stins’.

Het rekeningnummer: NL66 RABO 0166 9921 27 Voedselbank Tytjsjerksteradiel voor financiële steun.
Van de medewerkers van de voedselbank kregen we een lijst met producten waar veel behoefte aan is:
• houdbare melk
• blikgroenten
• jam, pindakaas, hagelslag, margarine en dergelijke
• koffie, thee, suiker
• blik vruchtencocktail
• appelmoes
• rijst, bloem, pannenkoekenmix
• bruine bonen
• kapucijners
• snert
• soorten pasta: macaroni, spaghetti enz.
• waspoeder
• shampoo, douchegel, tandpasta, tandenborstels

TIP: Iets ‘LUXE‘ in het bijzonder voor gezinnen met kinderen, dat gewoonlijk niet zo snel wordt gegeven, is chocolade.

Voor informatie of vragen:
Elly van Holsteijn tel: 06 - 11 12 23 40 

  • Aangemaakt op .

Bedankje Rienk Brouwer

Maandagochtend 7 april ging ik op mijn fiets, onderweg naar mijn werk, frontaal tegen een auto. De fiets en de auto totall-loss, ik mag nog leven. Ik ben daar heel goed voor weggekomen. Met een hersenschudding, scheurtje in de schedel en een gat in mijn hoofd heb ik 1 nacht in het ziekenhuis gelegen. Ik ben God, mijn Vader, erg dankbaar voor Zijn bescherming.

Ook het herstel in de dagen erna is bijzonder, wonderlijk, snel en goed verlopen. Al met al ben ik mijn liefhebbende Vader daar ook bijzonder dankbaar voor.

Maar ik wil jullie ook bedanken voor jullie gebeden, omdenken, reacties en de bloemen die ik ontving.  Dit heeft mij ook heel erg goed gedaan. Dankjewel zussen en broers.

Groet, Rienk Brouwer

Rienk Brouwer

  • Aangemaakt op .

Siemen Atsma 77

Op 13 april werd Siemen Atsma 77 jaar. 

Na de kerkdienst heeft hij iedereen getrakteerd op oranjekoek.

Een heerlijke lekkernij en dat viel bij iedereen goed in de smaak.

Tijdens de koffie hebben we gezongen voor Siemen en we wensen hem nog vele gezonde jaren. 

Siemen, namens de gemeente bedankt voor deze traktatie!

De scriba’s

Siemen 77

  • Aangemaakt op .

Peaskekonsert 21 april

Op Peaskemoandei ha wy hjir yn De Hege Stins fan in prachtich konsert genietsje kind. . 
Oargel/piano waarden bespile troch Sebastiaan Schippers en dwersfluit troch Ilse Terpstra.
Elkenien krige kofje of tee mei cake. 
En dêrnei koe elk in plak sykje yn’e tsjerke.
Der wiene 80 belangstellenden. 
Sjoukje Dijkstra hjitte elkenien wolkom. 
Wat der allegearre spile waard wie geweldich. 
Ek meiinoar sjonge wie bysûnder. 
It wiene prachtige lûden út oargel, piano en fluit.
Mei nocht en wille ha we hjirnei lústere. 
Moaie lieten fan ûs opstiene Hear. 
Op fersyk waarden meardere lieten spile op it oargel: 
-Wat in foarrjocht om yn leafde te gean, 
-Priizgje de Hear mei blide galmen.
-Foarút Kristenstriders.

Inkele reaksjes fan besikers: 
  • Dit moat faker op Peaske moandei organiseare wurde

  • It stof is no wer ût it oargel wei

  • Nooit witten dat er sa’n moaie muzyk ût it oargel komme kin

  • In moaie tajefte op’e de peaske cyclus.

Groetnis fan Jellie Hospes en Tine Hoekstra 

Peaskekonsert 2025 1  Peaskekonsert 2025 2

  • Aangemaakt op .

Bloemen

Elke week staan er prachtige bloemen in de kerk maar met Pasen stond er een bijzonder bloemstuk.

Dit bloemstuk staat voor het nieuwe leven en is gemaakt door Piertsje en Anneke Hogendorp. 

Lelies die weer opengaan en alles komt weer tevoorschijn uit de grond. 

Evenals de eieren waar jong leven uitkomt. 

Wij mogen geloven dat Jezus ons opnieuw maakt door voor ons te sterven en na drie dagen is opgestaan. 

Dank aan de gemeenteleden die de bloemen naar de kerk brengen en die de bloemen bezorgen. 

Groeten van de scriba’s

  • Aangemaakt op .

Palmpasen

Palmpasen 2025

Palmpasen

Zondag 13 april was het Palmpasen. Op deze laatste zondag voor Pasen hebben wij tijdens de kinderkerk stilgestaan bij de intocht van Jezus in Jeruzalem. Met de kinderen hebben we een mooie palmtak gemaakt. Deze bestond uit:

  • een kruis van hout: het symbool voor het kruis waaraan Jezus stierf
  • een groen blad: het symbool voor de palmtakken die tijdens de intocht in Jeruzalem werden gebruikt
  • een broodhaantje: het brood staat symbool voor het brood dat Jezus brak en aan zijn discipelen gaf bij het laatste avondmaal. De haan staat symbool voor de haan die 3x kraaide nadat Petrus 3 keer had gezegd dat hij Jezus niet kende
  • slingers/versiering: dat het een feestje mag zijn dat wij Jezus kennen
  • 30 zoute chips ringen: 30 staat symbool voor de 30 zilverlingen die Judas ontving om Jezus te verraden. Zout is een eerste levensbehoefte, een leven zonder zout is smakeloos. Ook heeft zout een reinigende werking, dat wij gereinigd mogen worden van onze zonden
  • sleutel: het symbool voor de sleutel van ons hart 

Ruim 20 kinderen hebben een prachtige paastak gemaakt. Na afloop zijn we met muziek (een mooi Paasliedje) de kerk binnen gekomen en hebben we een ereronde door de kerk gelopen zodat iedereen de mooie paastakken kon bewonderen.

Groetjes van de leiding van de Kinderkerk

 

 

 

  • Aangemaakt op .

Orgel / fluitconcert Hege Stins

Op (paas)maandag 21 april 2025 wordt er een Paasconcert (met samenzang) georganiseerd in De Hege Stins in Eastermar. Dit concert zal worden verzorgd door Sebastiaan Schippers (Orgel en Piano) en Ilse Terpstra (fluit) op Torenlaan 12-14, Eastermar. Om 15.30 uur wordt u ontvangen met Koffie/thee in de ontvangstruimte waarna het concert begint om 16.00 uur in de kerkzaal. Het concert duur 1 uur en een kwartier.

Meer weten over deze muzikale talenten?
Bezoek dan de websites van ilse en/of sebastiaan

Laat dit concert u niet ontgaan. De toegang is gratis.
Er wordt een collecte gehouden voor dekking van de onkosten. 

Meer informatie over dit prachtige concert vindt u hier

Schippers Terpstra 2  Schippers Terpstra 1

 

 

 

 

  • Aangemaakt op .

Meer artikelen …