Gedragscode PG Eastermar
Wat is een gedragscode?
Een gedragscode beschrijft wat er van vrijwilligers en beroepskrachten wordt verwacht: welk gedrag wel en welk gedrag niet wordt geaccepteerd. Het is een officieel document dat door vrijwilligers en beroepskrachten bij de start van hun werk wordt ondertekend. De kerkenraad stelt vast wie de gedragscode moeten ondertekenen. Door de gedragscode te ondertekenen, beloven zij zich eraan te houden. Als deze regels worden overtreden, grijpt de kerkenraad in. Voor predikanten en kerkelijk werkers geldt een gedragscode die door de synode is vastgesteld.
Ook de PG Eastermar heeft inmiddels een gedrgascode opgesteld. In de kerkenraadsvergadering van 7 mei 2025 is deze gedragscode vastgesteld. De volledige tektst volgt hieronder.
Gedragscode Protestantse gemeente Eastermar.
Wij zijn een gemeente waar de Bijbelse boodschap van Geloof, Hoop en Liefde wordt uitgedragen en geleefd. Wij vinden het belangrijk dat het gedrag van onze (vrijwillige) medewerkers past bij deze intentie. Gedrag dat passend is, willen we bevorderen. Gedrag dat niet passend is en grenzen overschrijdt, willen we tegengaan.
Binnen onze gemeente gelden daarom de volgende gedragsregels. Hierop zijn we voor iedereen binnen en buiten onze gemeente aanspreekbaar.
1. Veilige omgeving
We werken met elkaar en anderen aan een omgeving en een sfeer waarbinnen iedereen zich veilig en gerespecteerd voelt. Zo creëren we een plek waar het goed is om te zijn. Ook als deze gedragscode geen direct en duidelijk antwoord geeft, blijven veiligheid en respect de leidraad voor ons handelen.
2. Respect
We respecteren elkaar en anderen. We benaderen niemand op een manier die zijn of haar geestelijke en lichamelijke waardigheid en integriteit aantast. Dit geldt in het bijzonder voor minderjarigen en extra kwetsbare mensen. Bijzonder zorgvuldig zijn we bij individuele contacten.
3. Privacy
We dringen niet verder door in het privéleven van mensen dan vanuit onze functie noodzakelijk is. Bovendien zijn we terughoudend met het binnengaan van ruimtes waar mensen zich om privéredenen bevinden. Dat geldt zowel in onze eigen gebouwen als elders – bij kleedkamers, slaapkamers, sanitaire ruimtes en dergelijke.
4. Geheimhouding
We gaan zorgvuldig om met de gegevens die we van elkaar en anderen ontvangen. We houden geheim wat ons in vertrouwelijkheid is meegedeeld en overleggen hierover alleen als de betrokkene daar mee instemt. Deze regel blijft van kracht ook nadat we onze (vrijwillige) taak in onze gemeente hebben neergelegd. De ambtsdragers van de gemeente doen de belofte van geheimhouding, maar voor de andere vrijwilligers geldt dit eveneens. Als geheimhouding schadelijk of gevaarlijk is voor betrokkene of anderen, of als de wet anders eist, vervalt deze regel.
5. Lichamelijke integriteit
We raken elkaar en anderen niet aan op een manier die als seksueel of erotisch opgevat kan worden. Ook in ons taalgebruik vermijden we dit. We spreken af dat alle seksuele handelingen, – contacten en – relaties tussen een meerderjarige medewerker en minderjarigen tot 18 jaar onder geen beding geoorloofd zijn.
6. Persoonlijke integriteit
We zijn een gemeenschap van eenheid-in-verscheidenheid. We respecteren de ander in zijn/haar geslacht, huidskleur, geaardheid, afkomst. We vermijden elk gedrag (verbaal en non-verbaal) dat de ander ervaart als agressie, geweld, discriminatie, pesten of buitensluiting.
7. Geld en bezittingen
We vermijden elke vorm van belangenverstrengeling, in het bijzonder op financieel terrein. Met giften gaan we zorgvuldig om, zowel bij het aannemen als doorgeven. Giften aan medewerkers persoonlijk bedragen niet meer dan vijftig Euro. Giften aan onze gemeente melden we bij de penningmeester. We gaan eerlijk en integer om met het geld en de eigendommen die niet van onszelf zijn, maar van een ander of van de kerkelijke gemeente.
8. Onderlinge zorg
We zetten ons in om elkaar en anderen te beschermen tegen elke vorm van ongewenst gedrag. We spreken elkaar daar actief op aan. Bij ongewenst gedrag of als we twijfelen over gedrag van onszelf of een ander, zoeken we contact met één van de vertrouwenspersonen van de gemeente via de website van de classis Fryslân voor nader beraad. Dat doen we ook bij gedrag waarvan we zeker weten dat het strijdig is met deze gedragscode.
Slotbepaling
Iedereen betrokken bij de kerkelijke gemeente kan contact opnemen met één van de onafhankelijke vertrouwenspersonen van de classis Fryslân.
Vastgesteld door de kerkenraad op 7 mei 2025.
- Aangemaakt op .