Skip to main content

logo-PKN-Eastermar

jeugd afdeling

Geloof-Hoop-Liefde

Welkom bij de Kinderkerk

 

Alles wat je altijd al eens over de kinderkerk zou willen weten

Kinderkerk, wat is dat eigenlijk?

Kinderkerk is speciaal bedoeld voor kinderen van groep 1 t/m groep 8 en wordt gehouden tijdens de kerkdienst op zondagmorgen. Tijdens de kinderkerk worden de Bijbelverhalen en wat ermee bedoeld wordt op eenvoudige wijze uitgelegd aan de kinderen. De kinderkerk werkt met de methode “Kind op Zondag” en de verhalen zijn aangepast aan de leeftijd van de kinderen.

Kinderkerk, hoe gaat dat precies in de kerk, wanneer weet je dat je naar de kinderkerk kunt gaan?

Eerst beginnen we met z’n allen in de kerk met welkom heten, zingen en gebed. En dan, voordat het “grote mensen”gedeelte komt zingen we samen het liedje: “we gaan voor even uitelkaar”. Vervolgens gaat één van de kinderkerkleid(st)ers naar voren en steekt een lichtje aan aan de Paaskaars. Het licht van de Paaskaars blijft er voor de grote mensen, maar gaat dus ook met de kinderen mee! Als het liedje uitgezongen is en de kinderkerkleid(st)er bij de deur staat met het licht dan komen alle kinderen uit de kerk en gaan mee naar de kinderkerkruimte.

Kinderkerk, hoor je daar alleen een verhaal net zoals de dominee een preek houdt?

Een beetje wel, maar toch op een andere manier. Het verhaal wordt verteld of voorgelezen en dan hebben we er een gesprekje over, zowel met de kleuters als met de oudere kinderen. Zodat de kinderen iets van het verhaal kunnen begrijpen en er actief mee bezig zijn. Voor de kleineren wordt dat meestal ondersteund met een knutselwerkje of een spelletje. De spanningsboog van kleine kinderen is nog niet zo groot en ze verwerken de verhalen meer door te doen. Bij de grote kinderen worden juist meer gesprekken gevoerd of een spel gedaan wat aansluit bij het Bijbelverhaal. Ook worden ze weleens “getest” met een quiz: wat weet je eigenlijk al van de Bijbel?

{igallery id=9463|cid=118|pid=1|type=category|children=0|addlinks=0|tags=|limit=0}

"Helpende handen" gemaakt door de kinderen van groep 1 en 2

Kinderkerk, worden daar ook wel eens speciale dingen gedaan?

Jazeker. Met Kerst bijvoorbeeld. Dan gaan alle groepen leuke stukjes opvoeren die met het kerstverhaal te maken hebben. Hier wordt wekenlang voor geoefend en is altijd erg gezellig omdat we samen bezig zijn om er met elkaar er een geweldig kerstfeest van maken. En in de veertigdagentijd gaan we meestal met een speciaal project bezig, zodat we goed voorbereid zijn op het Paasfeest. Voor de kinderen van groep 8 wordt het einde van het seizoen altijd speciaal, omdat het voor hen een afsluiting is van hun kinderkerktijd.

Kinderkerk, mag je daar alleen naar toe als je elke zondag in de kerk komt?

Nee, absoluut niet. Ook al kom je maar een paar keer of één keer, je bent altijd welkom bij de kinderkerk. Je mag altijd meedoen.

Daarom ook onze oproep aan alle kinderen: Kom naar de kinderkerk en weet je van harte welkom!


Meer informatie?

Voor meer informatie over de Kinderkerk kunt u een email sturen naar: kinderkerk@pgeastermar.nl