Skip to main content

logo-PKN-Eastermar

Geloof-Hoop-Liefde

Hoe veilig is onze Website?

Website hackers 2 min  

Waarschijnlijk hebt u ook gelezen in het Friesch Dagblad dat "Ook kerkelijke websites kunnen worden gehackt". In de editie van 17 april werd hier uitgebreid bij stilgestaan. De krant opende met de kop "Twee op de drie websites Friese kerken onveilig". Dat zet je dan wel even tot nadenken en je vraagt je af hoe veilig onze eigen website (pgeastermar.nl) eigenlijk is. Voor mij reden om hier eens verder in te duiken.

 

Als eerste stap heb ik onze technisch beheerder benaderd. Hij is verantwoordlijk voor de technische infrastructuur (zeg maar het programma waamee de website is gebouwd). Hij maakt back-ups  en zorgt ervoor dat updates worden aangebracht in deze programmatuur.
Alhoewel 100% veiligheid nooit kan worden bereikt kun je toch wel maatregelen nemen om de kans op 'gehackt te worden' zo klein mogelijk te houden. Onze beheerder heeft zelf extra maatregelen genomen om dit doel te bereiken, zoals het installeren van een extra firewall. Daarnaast zorgt hij ervoor dat updates altijd onmiddellijk worden uitgevoerd.

Als tweede stap heb ik heb het bedrijf benaderd waar onze website op comnputers (servers) draait. Dit noemen we de hostingpartner. Deze zorgt ervoor dat de computers veilig en uptodate zijn zodat deze lastig zijn te benaderen door hackers. Diverse beveiligingsprogramma's zijn actief op 'onze' server. Deze programma's zorgen ervoor dat vanuit andere 'webruimtes' niet kan worden ingebroken op onze omgeving. Ook wordt er actief gescand op kwaadaardige software (ook wel malware genoemd) door deze partij.

Goed om hier eens extra bij stil te staan. Overigens is het wel zo dat onze website niet veel data bevat die privacygevoelig is. De financiële administratie en de ledenadministratie worden bijgehouden in andere omgevingen en niet op onze website. Maar toch .........

Hebt u naar aanleiding van de krantenberichten of dit bericht nog vragen dan kunt u mij natuurlijk altijd benaderen.

Elle Hoekstra
Webmaster PGeastermar.nl

 

 

  • Aangemaakt op .