Skip to main content

logo-PKN-Eastermar

Geloof-Hoop-Liefde

Over de Ring Bûwekleaster

In 2017 zijn we begonnen met het gesprek tussen een aantal gemeenten in ons gedeelte van de Fries Wouden. Eerst als kennismaking met elkaar en met elkaars activiteiten. Dit eerste contact is uitgegroeid tot de vorming van de Ring Bûwekleaster, een belangrijk contact tussen de gemeenten in onze regio omdat dit de plek is waar we elkaar kunnen ontmoeten, helpen en ondersteunen. We maken elkaar over en weer deelgenoot van het gesprek over hoe we kerk kunnen zijn en blijven in deze regio en we delen ook de zorgen rondom de toekomst van de kerk in het dorp met elkaar.

Het doel van de ring is dat gemeenten met elkaar in contact zijn en (daar waar mogelijk) samen met elkaar optrekken. Tot 2018 was dit een taak van de classis. Dat was meestal geen geliefde bijeenkomst omdat die gekenmerkt werd door de vele bestuurstaken waardoor het geloofsgesprek naar de achtergrond verdween. De Ring heeft geen bestuurstaken dus hier kunnen we ons echt richten op geloof en op samenwerken, daar waar dat kan en nodig is.
Nog voordat de classis Buitenpost opging in de classis Fryslân hebben we onze regio verdeeld in de ringen en is onze Ring Bûwekleaster gevormd.

Binnen een ring is een aantal gemeenten met elkaar verbonden en hebben als taak deze verbondenheid zichtbaar en vruchtbaar te maken en willen we het besef levend houden dat het christelijke geloof niet ophoudt bij de grens van eigen dorp of stad.
In de ring kan op allerlei manieren ontmoeting gebeuren:
• gemeenteleden komen bij elkaar om samen te spreken over het geloof, over wie God, wie Christus voor hen is, over de invulling en beleving van kerkdiensten enz..
• voorzitters van kerkenraden zoeken elkaar op om de uitdagingen en zorgen met elkaar te delen
• diakenen overleggen over een gezamenlijke aanpak van problemen en de opzet van projecten
• kerkrentmeesters wisselen goede ideeën uit en delen hun expertise en zorgen
• in de ring wordt een kerkendag georganiseerd of een tocht langs kerkgebouwen.

De Ring Bûwekleaster omvat de volgende gemeenten:

1. Prot. Gem. Kootstertille
2. Prot. Gem. Augustinusga
3. Prot. Gem. Drogeham
4. Prot. Gem. Harkema
5. Twijzel – De Oerdracht
6. Twijzel - Petruskerk
7. Prot. Gem. Rottevalle
8. Prot. Gem. Surhuisterveen-Boelenslaan
9. Prot. Gem. Surhuizum
10. Prot. Gem. Jistrum
11. Prot. Gem. Eastermar

De predikanten en Kerkelijk Werkers van de Ring Buwekleaster en vormen samen één werkgemeenschap met de predikanten en kerkelijk werkers van de Ring Kollum-Buitenpost.

Ds. Jan Glas

Contactpersoon Eastermar: Jan Boersma

  • Aangemaakt op .